Hé, sumak?
Sumak is een Levantijnse smaakmaker. Deze specerij is daar even belangrijk als onze goude oude peper en zout. Het is een mélange van verschillende rode besjes van de sumakplant. Die worden gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poedertje. Qua smaak kunnen we het vergelijken met citroen. Enkel is het poeder nog frisser. Het is geweldig lekker bij tomaten, salades en verschillende vleessoorten. Doe het gerust bij jouw portie labneh of hummus. Het tilt de dips naar een torenhoog niveau.
Back to business: fattoush!
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 pitabroodjes
- 5 takjes verse munt
- 3 romatomaten
- Bosje radijsjes
- 1 komkommer
- Little gem – 3 kropjes
- Snuifje sumak
- Peper en zout
- 3 takjes platte peterselie
- 3 takjes koriander
- 1 bakje granaatappelpitjes
- 1 rode ui
- Citroensap van een halve citroen
- Goede geut olijfolie
Hoe maak je het?
- Snij de pitabroodjes middendoor. Bestrijk met olijfolie en breng ze op smaak met een snuifje sumak. Rooster in de broodrooster krokant.
- Verwijder de zaadlijsten van de tomaten. Verdeel in fijne blokjes. Snij de radijsjes, komkommer en rode ui in kleine stukjes. Snipper de little gems. Doe samen in een kom.
- Hak de blaadjes van de kruiden fijn. Doe ze bij de fijne groentjes.
- Meng de olijfolie, het citroensap en sumak onder elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de dressing onder de salade. Werk af met het krokante pitabrood en granaatappelpitjes.
- TIP: werk af met granaatappelsiroop voor een zoete toets!