Maak afspraak
Niervriendelijke-tips
Verhaal

Asperges: De koningin der groenten ontleed

Het witte goud

De witte goudkoorts begint! In onze versmarkt vind je de eerste asperges. Deze 'koninklijke' groente vraagt om een gepaste behandeling. Gooi de handdoek niet in de ring, die heb je alvast nodig.

Het aspergeseizoen is officieel begonnen. De lente nadert met rasse schreden en het witte goud lonkt.

Susy, onze specialiste groente & fruit, geeft je graag enkele tips mee voor het bewaren en klaarmaken van de perfecte asperge!

Kwaliteit begint bij aankoop

Onze lokale telers garanderen de beste kwaliteit! Wist je dat verse, witte asperges zingen? Wrijf ze tegen elkaar: maken ze een piepend geluidje, zijn ze kraakvers!

In een schaaltje of los? Ook de verpakking heeft invloed op de asperge. In een schaaltje zijn de asperges zo geselecteerd dat ze ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben. Liever zelf selecteren? Dan zijn losse asperges de perfecte keuze.

Je kan asperges het best bewaren door ze in een vochtige handdoek te wikkelen. Dat alles om de asperges vochtig én in het donker te houden. Plaats ze daarna in de groentelade van de koelkast.

Kopje boven water

Schil de asperges net van onder het kopje naar beneden toe. De schil blijft namelijk tussen de tanden zitten en smaakt bitter. Snij de onderkant van de asperge af, die kan soms droog zijn.

Asperges aarden opperbest in een koud, gezouten badje. Wil je knapperige puntjes? Bind ze dan met keukentouw aan de handvaten van de kookpot.

Breng de asperges op een zacht vuurtje aan de kook. Zet het vuur af wanneer het water z’n kookpunt bereikt. Laat de asperges zo’n 5 à 10 minuutjes sudderen. De kooktijd varieert naargelang de dikte. Kan je met een vork in de asperges prikken, zijn ze perfect gaar!

Wit of groen?

Het verschil tussen witte en groene asperges is de plaats waar ze groeien. Groene asperges krijgen hun kleurtje door de zon. Ze groeien boven de grond.

Witte asperges gaan underground. Ze behouden hun bleke kleurtje omdat er geen zonlicht aan te pas komt. Sommige witte asperges hebben een blauw puntje. Dat komt omdat het puntje al boven kwam piepen. Door invloed van de zon treedt er een verandering in kleur op. Die heeft geen invloed op de smaak.

Niet enkel de kleur verschilt, maar ook de smaak. Witte asperges zijn eerder fijn en delicaat, terwijl hun groene broertje eerder sterker smaakt.

Combineer daarom witte asperges met zachtere ingrediënten zoals eieren, gekookte ham, geklaarde boter… Groene asperges floreren bij uitgesproken smaken zoals gerookte ham, parmezaan of spek.


PSST... Bestel handgesneden gerookte zalm aan onze vistoog. Dat in combinatie met groene asperges zorgt voor een heerlijke amuse!

Asparagus 2 Asparagus 1 Asperges

PERSOONLIJKE BEGELEIDING
DOOR ÉÉN VAN ONZE EXPERTEN?

Wil je graag beroep doen op onze kennis en expertise?
Maak dan snel een afspraak met één van onze experten,
en krijg een persoonlijke begeleiding!

Maak een afspraak »