Maak afspraak
Speculaas 4
Verhaal

Geschiedenis van speculaas

Wie zoet is krijgt lekkers. Misschien wel speculaas! Maar heb je al stilgestaan bij het ontstaan van dit koekje?

Tags bij dit verhaal

Weerstaan aan speculaas? Forget it! Wie offert er niet met plezier zijn of haar regime voor op?

Het koekje is geen offer. Toch?

Zoals bij de meeste verhalen begint het verhaal van speculaas lang geleden. Jawel, toen de dieren nog spraken, was het koekje een manier om de goden te eren.

Behagen of liefde vragen?

Mannen probeerden er niet alleen de zegen van de goden mee te winnen, ook de liefde. Want gaat die niet door de maag?

Ze versierden het koekje en gaven het aan de vrouw van hun dromen. Beet de vrouw er gelukzalig in? De liefde zat goed! Brak ze het koekje, gaf ze het signaal voor een gebroken relatie.

Als dat geen duidelijke taal is!

Over taal gesproken ...

Speculaas is een koekje van weinig woorden: claes en speculatie.

Bakkers bakten de koek tot claeskoek. Dat het deeg voorzien wordt van kruiden ofwel speculatie, maakt het een speculaas. Niet slecht verzonnen, toch?

Ja maar, wat is speculoos dan?

Hier is geen speculatie over, dat is claeskoek zonder kruiden.

Kruiden waren, samen met suiker, erg duur. Daarom besloten Belgische bakkers een recept te ontwikkelen zonder de dure specerijen. In Nederland ging men verder met speculaas aan de slag.

Nederland, en vooral Amsterdam, was in de 17de eeuw de opslagplaats voor specerijen.

Amsterdam m'n stad

Wie fan is van speculaas is onrechtstreeks ook fan van Amsterdam. Noem Amsterdam gerust de bakermat van speculaas. Hier werden de kruiden opgeslagen, hier werden claeskoeken gebakken. Aan dat bakken ging een gans proces vooraf.

Al in september schudden enkele Nederlandse bakkers hun specifieke speculaasdeeg uit hun mouwen. Het deeg rijpte enkele maanden, ging de oven en werd op geheime locatie bewaard.

Wanneer de Sint zijn intrede deed, haalden de bakkers hun pronkstukken boven. Stuk voor stuk met perfecte bite. Want met de hand gemaakt, dat smaakt!

Daar weten onze bakkers alles van.

Speculaas ala Van Eccelpoel

Onze bakkers maken ‘m ieder jaar opnieuw met verse hoeveboter en een geheime mix van specerijen.

Krokant en dun of breder en smeuïg: we love all the shapes and sizes of speculaas!

Speculaas 100 Speculaaskruiden Speculaas

PERSOONLIJKE BEGELEIDING
DOOR ÉÉN VAN ONZE EXPERTEN?

Wil je graag beroep doen op onze kennis en expertise?
Maak dan snel een afspraak met één van onze experten,
en krijg een persoonlijke begeleiding!

Maak een afspraak »