423903705 8131968856819558 5753011085119678012 n
Verhaal

Hopscheuten – Fenomeen uit Poperinge

Hop met die scheutjes!

Hopscheuten: Belgischer kan het haast niet worden. Recht uit West-Vlaamse bodem, met de hand geoogst door weer en wind. Deze speciale scheutjes slechts een maand verkrijgbaar.

Tags bij dit verhaal

Bij hop denken we steevast aan bier. Deze groene bellen zijn een belangrijk ingrediënt van gerstenat. De uitlopers ervan, hopscheuten, zijn een Belgische delicatesse. De plant krijgt een extra laagje aarde. Zo blijven de scheuten zelf spierwit. De oogst gebeurt op handen en knieën. Koude, wind en regen houdt de telers niet tegen. Gecombineerd met een beperkte verkrijgbaarheid, heb je dus een verklaring voor de hoge kostprijs.

Eiwitbommetjes

Laat dat je vooral niet tegenhouden. Voor een gerechtje heb je slechts 50 à 100g p.p. nodig. Het zijn eiwitbommetjes en een bron van vitamine B. Ze hebben een unieke, nootachtige smaak met een prikkelend gevoel op de tong. De smaak is bijna niet met iets anders te vergelijken.

Breek de houtachtige uiteindes af en spoel ze verschillende keren met koud water. Even blancheren en laten schrikken. Serveer ze à la Flamande: met een gekookt eitje en een beetje mousseline.

Hopscheuten blijven maximaal 3 dagen goed – gewikkeld in een natte theedoek.

VE lr 3463 1

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93