Maak afspraak
God Save The Queen Gin
Verhaal

In het land van Gin & Honing ...

Save the Queen Gin

In het land van Gin & Honing heeft elke stad z'n troef. Proef die troef in God Save the Queen gin. Twee urban beekeepers creëren een gouden vloeistof én zorgen voor een stabiele habitat voor de bijen. Hun credo: no bees, no future...

Tags bij dit verhaal

Aalst linken we vooral aan carnaval en voal janetten, maar niet aan imkerij en gin. Save the Queen-stichters Olivier Roels en Michaël van Lent combineren twee gemeenschappelijke passies: honing en gin.

Jef & Lawrence van Van Eccelpoel worden enthousiast door Olivier ontvangen. “Trek maar gauw een pak aan, want met dit Belgische regenweer worden de bijen kregelig.”

Begonnen als meubelmaker, nu als imker aan de slag. Een verrassende wending voor Olivier. “Een vriend van me, Michaël Van Lent, begon met het zotte idee om een bijenkast ineen te flansen. Naarmate we meer en meer met die beestjes bezig waren, begon onze passie te groeien”, zegt Olivier. Een andere hobby van de twee imkervrienden was gin ontdekken: de geboorte van een nieuw idee.

“De stokerijen waar we gingen aankloppen, verklaarden ons voor zot. Honing bevat namelijk te veel suiker om gin van te stoken. We waren bang dat ons idee in de bijenkast ging blijven. Enkel De Moor, een lokale distilleerderij, ging de uitdaging aan en wist op één of andere manier gin uit onze honing te maken.”

Sweet, uhm, complex like honey

“Goed, trek maar een pak aan, dan zoeken we onze collega’s (lees: de honingbijtjes) op.” Jef en Lawrence trekken een beschermend pak aan, om steken te vermijden. Daarna klimmen ze het dak op, de verblijfplaats van de harde werkers.

De twee imkers hebben vijftien kasten van zichzelf en werken samen met collega’s over gans Vlaanderen en binnenkort ook het buitenland. “Omdat onze kasten voornamelijk in een urban omgeving staan, krijg je een enorme variëteit aan smaken.” In de stad bloeien er het ganse jaar door, al dan niet, exotische planten en bloemen. Dat geeft een complexe smaak. Elke stad smaakt dus anders.

Welcome to the jungle

Michaël, de partner van Olivier, timmerde zelf een bijenkast ineen. Een bijenkast is opgebouwd uit verschillende honingraten in een houten constructie. In de hive zelf heeft elk bijtje zijn taak. Naarmate ze meer verantwoordelijkheid krijgen, verandert hun takenpakket.

“Zo zie je de bijtjes hun woning echt opkuisen, herstellen en de koningin voeden. De mannetjes zijn er maar voor één ding: de bevruchting. Misschien net zoals bij mensen”, lacht Olivier.

Om de bijen rustig te houden, wordt de natuur, of jungle volgens Olivier, zo veel mogelijk nagebootst. Zo kan een smokey effect de bijen kalmeren. “Als je bijvoorbeeld een sigaretje rookt bij de kast, worden de bijtjes kalm”, lacht Olivier. “Als bijen denken dat het brandt, vliegen ze in de korf en zitten ze rond de koningin om haar te beschermen.”

Didactisch Materiaal

Maar eigenlijk worden de bijen gekalmeerd met een beroker. Lees: precies een koffiepot waar rook uit komt. Olivier heeft nog didactisch materiaal mee. “Dit is een honingraat waar de mens al zelf een basis in heeft gemaakt. In de natuur doen de bijtjes dat allemaal zelf. Wij helpen ze graag een handje.”

De raat dient als broedplaats en opslagruimte voor honing. “De bijen slurpen nectar op. Na een mix met enzymen in de maag, ontstaat er honing die rijpt in de raten.”

De honing rijpt dan een tijdje in de bijenkast. Daarna wordt de laag was eraf geschraapt en de honing eruit geslingerd. “Ai, een honingdief”, zegt Olivier als er een wesp op de raat komt zitten. “Die ruiken dat van kilometers afstand. Van deze raat zal hij niet veel kunnen afhalen. Maar wespen zijn ook goeie beesten”, zegt hij lachend.

Deze zomer oogstten de twee imkers zo’n 25 kg honing van één kast. Die gaat naar de stokerij om er gin van te maken. Of rum, of likeur, want Save the Queen breidde haar gamma uit met twee nieuwe producten.

Wij zzzzijn alvast benieuwd!

Ve Leveranciers04 Ve Leveranciers11 Ve Leveranciers93 Ve Leveranciers82

PERSOONLIJKE BEGELEIDING
DOOR ÉÉN VAN ONZE EXPERTEN?

Wil je graag beroep doen op onze kennis en expertise?
Maak dan snel een afspraak met één van onze experten,
en krijg een persoonlijke begeleiding!

Maak een afspraak »