Maak afspraak
Manuel Wouters Andreas
Verhaal

Manuel Wouters - SIPS

Gastronomie in een glas

Manuel Wouters maakte kostbare tijd vrij en gaf Van Eccelpoel een masterclass cocktails. Na een hartelijk ontvangst stapte sterke drankenspecialist Andreas Eckhardt de legendarische cocktailbar SIPS in Antwerpen binnen.

Manuel Wouters begon op zijn 21ste als bartender op een cruiseschip. Daar leerde hij de nobele kunst van cocktails maken. Hij bediende tijdens zijn carrière tal van grote sterren, waaronder country queen Dolly Parton. Wouters’ motto is zeker niet van nine to five. In 2000 zette hij namelijk voet aan wal van het Zuid en begon de bartender een eigen cocktailbar: SIPS. Achttien jaar later is SIPS nog altijd een begrip in de cocktailwereld... Met meer dan 3000 recepten in het geheugen, weet de cocktailkoning steeds te verrassen…

Een heel arsenaal sterke dranken, met daarvoor een opperst stijlvolle toog, nodigden alvast uit plaats te nemen.

Heerlijke Ontmoeting

Wouters besteeg ondertussen zijn troon: de bar. De king of Cocktails ging direct aan de slag met enkele van onze sterke dranken. “Ik zal beginnen met cognac. Een sterke drank die je normaal niet in een cocktail verwacht.”, aldus Wouters.

Zo maakte hij als binnenkomer zijn eigen creatie ‘French Connection’. Een ontmoeting tussen Frans en Italiaans, als het ware. Daarvoor gebruikte hij cognac van Bache Gabrielsen en een geutje Italiaanse averna. Nooit gedacht dat cognac zo fris kon smaken. Perfect gebalanceerd door gebruik van zowel citrus als kruiden.

De cocktail werd zowel straight up als met ijs geserveerd. Ongelooflijk hoe het gebruik van ijs verschil maakt. “Een drankje straight up serveren, betekent dat je het glas koelt zonder dat je het ijs mee serveert. We zeven de french connection twee keer, zodat we minder smeltwater creeëren. Op die manier krijg je een pure smaak. Met ijsblokjes verkrijg je meer water, wat de cocktail zachter maakt.”

Alcohol does not make the cocktail…

“Een cocktail heeft drie dimensies: smaak, geur en kleur. Als deze niet gebalanceerd zijn, heb je geen lekkere cocktail. Hetzelfde geldt voor het alcoholgehalte: te veel alcohol verpest de smaak. Alcohol does not make the cocktail.”, zegt Wouters.

De opleiding van de man achter de bar speelt een ontzettend belangrijke rol. “Een kleine wijziging in het recept maakt een groot verschil. Wij doen niet aan free pouring: elke cocktail moet telkens hetzelfde smaken. Een perfect gebalanceerde cocktail maken, vraagt tijd.”, zegt de cocktailgoeroe. Ook het gebruik van kwaliteitsproducten, goed materiaal en verse garnituren, garanderen the perfect serve.

Gastronomie in een glas

Wouters meent dat cocktails ‘gastronomie in een glas’ zijn. Dat kunnen we enkel beamen. Meer nog: als je SIPS buiten stapt na een avond borrelen, ben je aangestoken door Manuel’s kennis en passie. Wij voelden het alvast kriebelen om zelf aan de slag te gaan. Gelukkig kregen we recepten mee van de cocktailmaster himself!

PERSOONLIJKE BEGELEIDING
DOOR ÉÉN VAN ONZE EXPERTEN?

Wil je graag beroep doen op onze kennis en expertise?
Maak dan snel een afspraak met één van onze experten,
en krijg een persoonlijke begeleiding!

Maak een afspraak »