Maple Syrup 4
Verhaal

Maple Syrup

Canadees erfgoed

Maple syrup of esdoornsiroop wordt steeds bekender in de Belgische keuken. Wedden dat je niet aan deze Canadese zoetigheid kunt weerstaan?

Tags bij dit verhaal

Esdoorsnsiroop is Canadees werelderfgoed. Per ongeluk ontdekt door een opperhoofd en z'n vrouw.

Na een echtelijk dispuut gooit een verhit opperhoofd z'n tomahawk in een esdoorn. Zijn vrouw merkt op dat er een goedje uit de boom vloeit en vangt het gelijk op met haar steelpannetje. Ze brengt het sap aan de kook, et voilà: esdoornsiroop is geboren!

O Esdoornboom, wat is jouw sap wonderlekker

O Esdoornboom, wat zijn uw bladeren toch zo schoon en uw sap zo lekker! In de winter slagen de bomen suikers op in hun wortels, die met het sap door de houtvaten naar boven stroomt tijdens het voorjaar. Door een gat in de houtvaten te maken, vloeit de zoete materie recht de emmer in.

Esdoornsiroop kan in de keuken gebruikt worden als vervangmiddel voor suiker en honing. Hoe donkerder de esdoornsiroop is, hoe later op de lente het sap werd afgetapt.

Esdoornsiroop maken vraagt arbeid. Voor 1 liter ahornsiroop is er maar liefst 40 liter sap nodig! Dat sap wordt verhit en ingekookt tot het water verdampt en er een dikke siroop overblijft.

O Canada, we zijn jou dankbaar

Esdoornsiroop van O’Canada heeft een milde, aromatische smaak en doet qua kleur en smaak aan karamel denken. Deze zalige zoetigheid is heerlijk op pannenkoeken en wafels, onder havermout of in yoghurt.

Esdoornsiroop is ook te gebruiken in de warme keuken. Je kan er kip, varken of lam mee glaceren. Of vermeng de ahornsiroop met balsamico voor een zoetzure vinaigrette. Superlekker!

‘Ja maar, is dat geen zoete zonde?’ Dat valt goed mee! Esdoornsiroop is een natuurlijke suiker, rijk aan mineralen zoals calcium en fosfor. Een lepeltje esdoornsiroop in jouw koffie, thee is dus geen doodzonde. 😉

Probeer zeker ook eens Sortilège. Sortilège is een whiskylikeur op basis van esdoornsiroop uit Canada. Ideaal voor de feestdagen bij de koffie of verwerkt in een zoetere cocktail! Het ontdekken waard...

Maple Syrup 2 Maple Syrup 1 Maple Syrup 6

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93