VE BBQ72
Verhaal

Het witte (geschilde) goud

Asperges van de Pleynhoeve

De familie Van Olmen is al generaties lang het kloppende hart achter De Pleynhoeve. De Noorderwijkse familie is bezield door het witte goud. “Tijdens het seizoen staan er élke dag asperges op het menu!” Deze asperges van om de hoek zijn ook geschild te verkrijgen.

Ben en Katrien runnen het familiebedrijf in Noorderwijk. Half februari starten de voorbereidende werken voor de aspergeoogst. “We maken de grond klaar met folie en tunnels. Meestal kunnen we tegen Pasen oogsten.”

Op de komst van asperges uit volle grond kan je echter geen vaste datum plakken.

“Wij zijn volledig natuur gestuurd. De oogst is afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden.”

Duurzaam telen
De Pleynhoeve is een natuurvriendelijk bedrijf. “We planten steeds in het voorjaar. Dan zijn de omstandigheden ideaal. Je moet rekenen op zo’n 100 ‘groeidagen’ met voldoende warmte en zon.”
Van een aspergeplant kan je tien jaar oogsten. “De plant krijgt zo’n drie jaar de tijd om te ontwikkelen. De klauw zoekt zijn weg naar de bodem en spoort mineralen op. Zo sterkt de plant aan en krijgen de asperges de volle smaak van het terroir mee!”

Asperges uit volle grond zitten bomvol vitaminen. Ben draagt seizoensgebonden kost hoog in het vaandel. “Tijdens het seizoen eten we er iedere dag. Ook onze gasten krijgen ‘s middags steevast een kom aspergesoep. Mijn vader doet zelfs asperges in bolognaisesaus!”

Blauwkopjes
Asperges zijn verkrijgbaar in allerhande maten en gewichten afhankelijk van het ras. “We bieden ze aan naar voorkeur van de klant. De één is liefhebber van fijne, de ander vindt grovere exemplaren het lekkerst”.

Sommige asperges vertonen een blauw kapsel. “Dat hangt af van het zonlicht. Indien de witte asperge zon krijgt, durft verkleuring toeslaan. Het kan variëren van roos, violet tot blauw.” Fraai om te zien, maar dit heeft nagenoeg geen invloed op de smaak.

Wind er geen doekjes om
Eigenlijk mogen asperges niet de kans krijgen om te bewaren. Hoe verser, hoe beter. Geschilde stuks blijven zo’n 3 à 4 dagen goed in de koelkast.

De tip die zegt dat je asperges moet bewaren in een vochtige handdoek, ziet Ben liever in de prullenmand verdwijnen. “De vochtige handdoek onttrekt op de duur vocht uit de asperge. Bewaar ze bij voorkeur in een plastic zakje.”

Pleynhoeve Mei20 HR 63 Pleynhoeve Mei20 HR 148 VE BBQ61

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93