Messen onderhouden
Verhaal

Keukenmes onderhouden - Hoe houd je jouw messen scherp?

EFKES PRAKTISCH: Een lekker gerecht begint bij een goed mes! We geven je graag 5 tips mee om je mes te onderhouden.

Scherpe messen snijden het langst… Da's logisch! Maar hoe vermijd je dat ze bot worden?

  1. Gebruik het juiste mes voor het juiste ingrediënt. Groentjes julienne snijden met bijvoorbeeld een broodmes, is geen goed idee.
  2. Was je mes af met de hand. Zo gaat je mes langer mee. Je mes is niet bestand tegen de agressieve chemicaliën die in vaatwasblokjes worden gebruikt.
  3. Was je mes regelmatig af. Zelfs tijdens gebruik. Producten met veel zuren, zoals citroenen, tasten het mes aan en maken het vatbaar voor roest.
  4. Verwen je mes. Olie het handvat regelmatig in met lijnzaadolie of bijenwas. Het voorkomt dat het hout uitdroogt en broos wordt.
  5. Gebruik een houten of kunststof snijplank. Marmer en glas zijn makkelijk af te wassen, maar niet goed voor je mes. Vuistregel: Wanneer je mes geen krassen kan maken op het oppervlak, is het oppervlak te hard voor de snede.
  6. Bewaar je mes aan een messenmagneet of in een messenblok. Als je het in de schuif bewaart, kan je jezelf snijden of kan het lemmet chippen. Wanneer er hapjes uit de snede breken, moet je meer kracht zetten en is er meer kans dat het mes wegglipt.

Onthoud: Goede messen verdienen een goede verzorging!

Messen onderhouden 1

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93