Hart - en vaatziektes voorkomen kan door voldoende beweging en... de juiste voeding!
We geven je alvast enkele hartvriendelijke voedingsmiddelen mee:
Felgekleurde groenten
- Rode, oranje en gele groenten zoals wortels, zoete aardappelen en rode pepers zitten boordenvol carotenoïden die goed zijn voor je hart.
- In felrode tomaten zit veel lycopeen, bètacaroteen en vitamine C. Stoffen die het risico op hartaandoeningen verlagen.
- Groene groenten zoals broccoli beschermen tegen het zuurstofgebrek dat ontstaat tijdens een hartaanval.
(Granaat)appels
Dagelijks een (granaat)appel eten, verbetert de bloedstroom naar je hart en voorkomt een verharding van de slagaders.
Havermout
Havermout geeft je tot de middag en voldaan gevoel en verkleint de kans op aderverkalking. Voeg wat bessen en amandelen toe om je dag 100% opgeladen te beginnen.
Rode vruchten
Bessen bevatten antioxidanten die de bloeddruk verlagen en de bloedvaten verwijden. Meng ze met volkorengranen. Die extra vezels verminderen de opnamen van cholesterol in de darmen.
Citrusvruchten
Verlaag de kans op een beroerte met 19% door regelmatig sinaasappels of pompelmoezen te eten. (bron: Laurane Berkein, Goed Gevoel)
Groene thee en koffie
Drink dagelijks een 3 à 4-tal kopjes groene thee. Het werkt bloeddrukverlagend. Ook koffie verlaagt de kans op hartaandoeningen en beroertes. Houdt het wel maximaal op 6 kopjes koffie per dag!
Donkere chocolade
Eet je graag chocolade? Kies voor de echte pure! 60 à 70% donkere chocolade verhelpt ontstekingen en bloedstollingen.
Avocado
Door enkelvoudige onverzadigde vetten werkt avocado cholesterolverlagend.
Aardappelen
Gekookte aardappelen zijn goed voor het hart. Ze bevatten net zoveel gezonde stoffen als broccoli, spinazie en spruitjes. Of frietjes ook gezond zijn? Helaas… Frituren vernietigd de “gezonde” ingrediënten.
Wat zijn jouw hartige tips?