In de negentiende eeuw was het in de beau monde de gewoonte om laat te dineren. Op een gegeven moment kreeg de hertogin van Bedford toch een klein ‘hongerke’ om 16u. Ze liet, naast thee, ook scones, cake en sandwiches aandrijven.
Dat alles verorberde ze gezellig in haar eigen salon. Ze vond het zelfs zo gezellig, dat ze op de duur ook vriendinnen uitnodigde op de thee.
Langzaam maar zeker sijpelde deze gewoonte binnen in de wereld van de influencers van die tijd. Et voila: de afternoon tea was geboren!
Enkele niet te missen begrippen:
Finger Sandwiches
Een vuistregel bij de afternoon tea is dat ieder hapje tussen duim en wijsvinger dient te passen. Finger sandwiches zijn witte boterhammetjes in driehoekjes gesneden zonder korst. Traditioneel zijn ze belegd met komkommer, zalm of rosbief. Maar ook krabsla of onze beroemde vleessla past hier uitstekend bij!
Scones met clotted cream & jam
Scones zijn van oorsprong Schotse kleine broodjes. En op die scone hoort clotted cream. Da’s de regel. Clotted cream is iets moeilijker te vinden in een Belgische supermarkt maar is heel makkelijk zelf te maken!
2 delen mascarpone en één deel crème fraiche: zo simpel is het! Heerlijk met lemon curd of een verse jam.
Cake
Do we need to say more? Bij thee hoort cake: punt!
Etagere
Alles wordt geserveerd op een étagère. De regel luidt: je eet van hartig naar zoet. Je begint dus van beneden naar boven!
Van Eccelpoel’s Afternoon Tea Aanrader:
Friands
Onze huisgemaakte amandelcakejes die uitstekend tussen duim en wijsvinger passen. En bovendien onweerstaanbaar lekker zijn.