Of de croissant effectief van Franse makelij is, achterhaal je in deze drie beboterde weetjes!
Oorsprong
Over de oorsprong van de croissant valt te discussiëren. Een bekend verhaal vindt zijn oorsprong in de zeventiende eeuw.
Tijdens de oorlog tussen Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse rijk, nu beter bekend als Turkije, dachten de Turken Wenen binnen te vallen via een tunnel.
Die kwam uit in een bakkerij waar de bakkers alarm sloegen. Om de overwinning te vieren werd er een gebak ontworpen in de vorm van een Turkse halve maan. De Oostenrijkse Marie-Antoinette introduceerde de croissant in Frankrijk.
Minder avontuurlijk, maar meer waarschijnlijk, is dat een Weense Zakenman, Mr Zang, deze Oostenrijkse zoete broodjes verkocht in zijn Viennoiserie. De croissant groeide uit tot een uiteindelijk Frans fenomeen.
Recht of krom
Kromme croissants worden aanvankelijk gemaakt met margarine. Bij Van Eccelpoel verkopen we steevast rechte croissants, die gemaakt zijn met échte roomboter.
Hoe herken ik een goede croissant?
Simpel: met een goede croissant moet je morsen. Een krakende beet gevolgd door een smeuïge binnenkant die in perfecte laagjes ligt.
Bon Appétit! Of beter gezegd: Guten Appetit?