Maatjes of Hollandse Nieuwe?
Andere naam, hetzelfde visje. Een maatje is de eerste, jonge haring van het seizoen die nog geen kuit of hom heeft. Onze Noorderburen spreken van Hollandse Nieuwe. Hier krijgt de maagdelijke vis de naam ‘maatje’.
Vet visje
Haring krijgt de naam ‘maatje’ wanneer hij een vetgehalte heeft van 16%. Hij smult van de winter tot mei van plankton en viseitjes. Als de jonge haring wordt gevangen, bestaat hij uit een kwart vet. Geen zorgen: de gezonde vetten en het hoge omega 3-gehalte maken de Hollandse Nieuwe een op en top gezonde vis!
Kaken
Achter de smaak van een romig maatje schuilt een heel proces. Het kaken van de vis werd uitgevonden en geperfectioneerd door Nederlandse vissers. Bij het ‘kaken’ verwijderen vakmannen de ingewanden via de kieuw. De pancreas blijft zitten. Die zorgt voor een ‘enzymatische’ rijping. Euh... wat? Laat ons simpelweg zeggen dat de alvleesklier voor de typische smaak zorgt.
Daarna wordt het maatje licht gezouten. Enerzijds voor de bewaring, anderzijds voor de smaak.
De ideale combinatie
Maatjesharing is zacht, romig en licht zilt van smaak. Combineer met een fris appeltje, zeekraal of de aardse smaak van rode biet.