Geuze_4
Verhaal

Geuze: een goedlachse zuurpruim!

Een warme lentedag beklinken met een friszure Geuze. Als dat niet leven als God in Frankrijk is… Of als bierliefhebber in ons Belgenland.

Tags bij dit verhaal

Geuze wordt gezien als ‘de stoker’ onder de bieren.

Dat komt omdat Geuze niet wordt gebrouwen. Het is een mengeling van diverse Lambiek bieren.

Het Lambiek bier is één van de oudste Belgische bierstijlen. Het is een biertje met wilde gisten. Wort, het basisproduct met mout en hop, vertoeft in een luchtige omgeving: het Pajottenland en Zennevallei. Enkel daar zijn deze gisten terug te vinden.

Geuze wordt niet gezoet na gisting. Daardoor krijgt het een traditionele, complexe en zurige smaak. Je bent ervoor, of niet.

Om je een voorproevertje te geven; Geuze wordt aanzien als de champagne onder de bieren. Deze benaming is nog niet zo gek.

Onder druk

Door de productiemethode van Geuze ontstaat er extra veel koolzuur. Met dit zuur was er geen houden aan een fles. Deze barstten onder de druk. De Lambiekbrouwers uit de Geuzestraat kwamen op het idee om champagneflessen te gebruiken voor het bier. Met als gevolg: Het bier (dan nog lambiek) kreeg de champagnekuren over.

De brouwers merkten dat het bier in de fles ging sprankelen na enige bewaringstijd. Het Lambiek gistte verder in de fles. Resultaat: een sprankelend, schuimende bier dat nog altijd wordt gesmaakt.

Ge(nere)us

Een geuze komt het best tot z’n recht bij een stoofschotel, mosselen of mascarpone. Schenk het in een eenvoudig recht glas. Een écht geuzeglas heeft een stevige bodem aangezien er vroeger suiker in werd gestampt.

Houd het glas schuin in een hoek van 45 graden. Schenk het rustig uit en geniet vooral van dit ge(nere)uze bier!

Geuze-Tilquin Geuze_4

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93