High angle japanese cups bottle assortment
Verhaal

Konishi – vijftien generaties vakmanschap

Konishi is één van de oudste sakébrouwerijen die Japan rijk is. Ondertussen staat de vijftiende generatie aan de brouwketels. In de jaren tachtig krijgt deze brouwerij een Belgisch kantje. Ze importeren vanaf dan Belgische speciaalbieren.

Tags bij dit verhaal

Je leest het goed. Saké wordt – net als bier – gebrouwen. Rijst, water, gist en koji fermenteren en transformeren tot het Japanse drankje. Koji is een schimmel die verantwoordelijk is voor umamismaak. Het vormt bijvoorbeeld ook de basis van sojasaus en miso.

Voor het brouwen van saké is zetmeel nodig. Door het polijsten van de rijst, kom je aan de zachte kern van de rijstkorrel. Daar zit het meeste zetmeel. Hoe hoger het percentage ‘kern’ in het brouwsel, des te kwalitatiever en duurder de saké. Je hebt immers meer rijst nodig voor de productie van dezelfde hoeveelheid nihonshu.

Vervolgens gaat de koji aan de slag. Het zet namelijk het zetmeel om in suiker. Tijdens een tweede fermentatie zet de toegevoegde gist de suikers om in alcohol.

Net als bij wijn, bestaan er verschillende smaakprofielen. De polijstgraad van de rijst bepaalt of de saké milder of voller smaakt.

Hoe hoger, hoe droger

Saké is in opmars. Dat is niet verwonderlijk. Het is enorm veelzijdig. Drink het gekoeld, op kamertemperatuur of warm. Puur, bij verschillende gerechten, maar even goed in een cocktail, schittert saké.

Let op de Sake Meter Value – hoe lager het getal; hoe zoeter. Hoe hoger, des te droger. Serveer dit Japanse drankje in een wijnglas. Op die manier komen de smaken het best tot hun recht.

Verkrijgbaar in onze afdeling Spirits

Konishi Silver

Frisse, lichte saké met subtiele, florale toetsen. Elegant en fris. Past uitstekend bij een hapje met roomkaas, pasta met courgette, gegrilde rundsteak of lamsvlees.

Konishi Gold

Verfijnde saké getypeerd door een medium body en zachte afdronk. Door het fruitige aroma de perfecte metgezel bij kip of witte asperges.

Wist je dat?

Saké eigenlijk de Japanse verzamelnaam is van alcoholische dranken? Nihonshu is de naam van deze smakelijke rijstwijn. Kanpai! (Proost 😉 )

Japanese cups bottle white background Preparing sake japanese beverage min

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93