Meloenen groeien op dezelfde manier als courgetten en komkommers. Al woekerend zoeken ze hun weg. Wil je ze zelf kweken? Voorzie dan voldoende plaats.
Deze zoete groente laat zich prima kruisen. Zo zijn de verschillende soorten die we kennen, meestal kruisingen. Er bestaat er zelfs eentje van een komkommer met meloen: een cumelo!
In alle soorten en smaken
Galia, watermeloen, gele meloen, cantaloupe – ze hebben allemaal een specifieke vorm, textuur en smaak. Dat laatste is veelal zoet. De ene meloen is al wat zoeter dan de ander. Ze passen uitstekend bij tegengestelde smaken. Geweldig lekker bij een zoute ham – ook het proberen waard in een salade met Parmezaanse kaas. Ook in een citrussalade is een zoete meloen een smaakvolle tegenhanger.
WATERMELOEN: groene, grote kanjer waarvan het water spontaan in de mond komt. Probeer eens een partje watermeloen op de grill, afgewerkt met feta en munt.
GELE MELOEN: rugbybal onder de meloenen. Ovaal van vorm met een vrolijke, gele kleur. Het groenige vruchtvlees is sappig en, je raadt het al, zoet.
CANTALOUPE: groeide oorspronkelijk in de tuin van de paus. Nu gelukkig ook verkrijgbaar bij ons. Een van onze populaire soorten. Maak er eens een frisse gazpacho van!
GALIA: komt voort uit de gele meloen en cantaloupe. Mooi rond, met een licht kruidige toets!
Hoe bewaar je meloen?
Hele meloenen hoef je niet koel te bewaren. Gesneden meloen stop je in een doosje in het groentevak van je koelkast. Je kan de stukjes ook invriezen. De perfecte basis van een smoothie. Of gebruik de partjes als ijsblokje in een cocktail!
Rijp?
Enkele truukjes om te kijken of jouw meloen beetklaar is!
- Trommel eens zachtjes op watermeloen. Klinkt ‘ie hol? Dan heb je een rijp exemplaar.
- De onderkant van een rijpe meloen geeft altijd een beetje mee. Ook voelt hij zwaarder dan eentje die even kan blijven liggen.
- Ruik aan de meloen. Zoete geur? Eetklaar!