VE99
Verhaal

Sushi(storie)

De herkomst van sushi

Sushi, een rolletje plezier. Krijg je nu al een hongerke? Als voorproevertje vertellen we je alles over het ontstaan van deze éénhaps lekkernij. Wat we al kunnen verklappen: Sushi, da's Japans voor yummy!

Tags bij dit verhaal

Ben jij zo iemand die gelooft dat sushi uit Japan komt? Geloof liever in Van Eccelpoel! Hier weet onze nieuwste collega (én sushi chef) wel beter. Sushi komt oorspronkelijk uit China.

Met alle Chinezen, maar niet met den deze. De Chinezen vonden dé oplossing tegen visbederf: sushi.

Sushi brengt vers gevangen vis van kust naar platteland. Een transport dat voordien resulteerde in bedorven vis.

In kannen en kruiken

Een slimme Chinees kwam op het idee de visvangst te verpakken in een gefermenteerd laagje rijst. Het pakje ging de kruik in. Et voilà: 3 jaar later was de vis nog steeds gefermenteerd en wel.

De fermentatiemethode ontging Japan niet. In de 17de eeuw werd ook sushi gemaakt in Edo (het toenmalige Tokyo). De methode werd lichtjes aangepast. Er werd azijn toegevoegd aan de rijst in plaats van het gebruikelijke melkzuur. De rijst werd mee opgegeten. De eerste sushi was geboren.

Niet alleen vervulde rijst een belangrijkere rol, ook verse vis. Een stijgende welvaart doet de Japanse bevolking meer verse vis eten. De stijgende vraag zet sushimakers aan te werken met de verste vangst. Niet dat ze dit erg vonden, aan gefermenteerde rijst kleefde een erg vervelend geurtje.

Aardbe(le)ving

Pas na een grote aardbeving wordt sushi eten een echte beleving. Door de aardbeving verhuisden heel wat Japanners van de 20ste eeuw. Met hen verhuisde sushi naar alle uithoeken van het land.

Vanaf dan is sushi een cultuur. Japanners beginnen sushi te verkopen in eettentjes op straat. Dankzij de rijke visvariatie in de baai van Tokio ontstaat een waaier aan sushivariaties.

Van streetfood naar van eccelfood

Wat begon als streetfood, mondt uit in echte ambacht. Sushi rollen vergt skills, waar ook onze sushichef maar al te graag mee uitpakt. Met plezier rolt ze steeds opnieuw een eetbaar cadeau voor je!

VE86 VE77

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93