Wijndrinktips
Verhaal

Wijntips voor beginners

18 februari = Nationale Drink Wijn Dag

Wijn drinken kunnen we allemaal. Maar voor wijn kiezen, zetten de meesten van ons een stapje terug. Onze sommelier Koen Michiels zit al meer dan een kwart eeuw in het vak. Hij geeft je graag enkele tips om de perfecte fles wijn te kiezen.

Tags bij dit verhaal

Kan jij een Château Petrus onderscheiden van een Château Migraine? Het is makkelijker dan het lijkt. Met de tips van Koen wordt wijn kiezen zo klaar als, euh, wijn.

Tips van onze sommelier

  1. Laat je niet leiden door het etiket of vorm van de fles. Het is de inhoud die telt!
  2. Grand Vin, Grand Cru Classé, Médaille d’Or,… allemaal termen die heel groot en chique klinken. Laat je erdoor vooral niet beïnvloeden.
  3. Je kan al heel wat informatie afleiden van het etiket. Hoe je een etiket moet lezen, leggen we je graag uit!


Wat staat er allemaal te lezen?

1. REGIO: de regio heeft weldegelijk invloed op de smaak van de wijn. De samenstelling van de bodem, het klimaat en de ligging van de wijngaard zijn allemaal factoren die bepalend zijn voor het karakter van de druif, en later, wijn.

2. PRODUCENT: wie is het gezicht achter deze wijn? Gaat ie traditioneel of inventief aan het werk? Onze sommeliers kennen de meeste van onze producenten persoonlijk. Vraag gerust meer uitleg!

3. JAAR: De jaargang beïnvloedt de wijn. Was het een koude winter, of net een hete zomer? Het klimaat heeft een enorme invloed op de rijping van de druif, en dus op de smaak! Eenzelfde wijn van een andere jaargang kan soms anders smaken.

4. DRUIF: De druif bepaalt de smaak. Het suikergehalte van de wijn zal ervoor zorgen dat de wijn net zoet of droog is.

5. KWALITEITSLABEL: of appellations. Dat zijn kwaliteitslabels van de streek. Deze wijnen voldoen aan strenge voorwaarden. Voor Franse wijnen is dit bijvoorbeeld een AOC of Appellation d’Origine Contrôlée.

6. Alcoholgehalte: dat spreekt voor zich!

7. Allergenen: Sulfiet is een verzamelnaam voor zwavel. Dat komt van nature vrij bij het gistingsproces. Sommige wijnboeren voegen dit beperkt toe omdat het beschermt tegen oxidatie en de groei van schimmels en bacteriën voorkomt. Een te hoog gehalte aan sulfiet kan voor spijsverteringsproblemen en hoofdpijn zorgen. Of anders gezegd: is een echte château migraine!

Psst… Geraak je er écht niet uit? Onze sommeliers staan je graag bij met goede raad.

Windrinktips 1 Windrinktips 2 Wijntips 3

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93