Van Eccelpoel145
Recept

Gravad Lax: Zweudse zalm

Rauwe vis in een gekruid jasje

Gravad Lax: gegarandeerd de Scandinavische publieksfavoriet van de avond.

Tags bij dit recept

Ga de Scandinavische toer op met Gravad Lax, wat zoveel betekent als 'begraven zalm'. In de middeleeuwen begroeven vissers hun vers gevangen zalm in een bedje van zout met daarop stenen. De houdbaarheid van de zalm werd hierdoor aanzienlijk verhoogd.

Nu komt een put niet meer aan te pas, maar de vis wordt 'begraven' in een mengsel van zout, suiker en zwarte peper. Na een nachtje in de koelkast komt hij er heerlijk gemarineerd uit.

Wat heb je nodig?

  • Moot verse zalm, 1,5 kg
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zwarte peper, grof
  • 2 borrelglaasjes wodka
  • Bosje verse dille
  • Onze mierikswortelsaus
  • Sneetjes Leontinebrood


Hoe maak je het?

  1. Spoel de zalmfilet en dep droog.
  2. Controleer de moot op eventuele graatjes.
  3. Leg de de zalm met de velkant in een
    schaal.
  4. Meng het zout, suiker en zwarte peper.
  5. Wrijf de zalm in met de specerijen en besprenkel met wodka.
  6. Bedek de zalm met een laag verse dille.
  7. Pak de zalm losjes in met huishoudfolie en laat een nachtje marineren in de koelkast.
  8. Verwijder voor het serveren de dille en schep er wat van de marinade over.
  9. Snij met een scherp mes dunne plakjes zalm af.
  10. Serveer met onze mierikswortelsaus en een sneetje getoast Leontine-brood!


Smakelijk!

Van Eccelpoel153 Gravad lachs teriyaki

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93