Brouwerij Leysen
Verhaal

Brouwerij Leysen - Thuisbasis van de Baskwadder

Een mythisch bier tot ver buiten de Kempen bekend

Brouwerij Leysen is de trotse eigenaar van de Baskwadder. De naam van het bier is niet zomaar een verzinsel. Curieus naar de achterliggende betekenis?

Tags bij dit verhaal

Jorge Leysen heeft al enkele jaren brouwerijleven op de teller staan. In de nineties en nillies experimenteerde hij in de keuken met verschillende brouwsels. Zijn vrienden en familie wisten zijn batches van dertig liter steeds te smaken. Ondertussen brouwt hij zo’n 3000 liter per jaar en is zijn tripel Baskwadder tot ver buiten de Kempen bekend.

Jorge ontvangt ons in zijn woning, annex brouwerij in de Herentalse Meivuurstraat. De geboorteplaats van zijn Baskwadder. Daar is het allemaal begonnen. “Elk jaar doen we een buurtfeest waar mijn bier rijkelijk vloeit. Deze plek is een belangrijke proefbodem voor al mijn bieren, daarom ook de slogan ‘Meivuur Inside’.”

Meer dan een hobby

Jorge heeft sinds ‘99 niet stilgezeten. Wat begon als een hobby, groeide al snel uit tot een meer dan parttime job. “Het is een beetje uit de hand gelopen. Mijn biertjes werden zo gesmaakt dat ze snel mijn keuken ontgroeiden. Ondertussen brouw ik zo’n 3000 liter per jaar, waarvan de helft Baskwadder. De brouwerij breidde ik uit met een afvullijn, etiketteermachine én proeflokaal.”

Jorge doet alles zo goed als alleen. Van brouwsel tot het ontwerpen én kleven van etiketten. “Enkel mijn vrouw en schoonbroer helpen me soms bij het vullen van de flesjes of staan wel eens op een marktje.”

Fruitige verrassing

Jorge experimenteert in verschillende bierstijlen. Zo staat er elk jaar een winter- en een zomerbier op het programma. Ons oog valt ondertussen op een knalrood brouwsel. “Fruitbier is een nieuw project. Het fruit komt van de veiling van Hoogstraten. Dit brouwsel is bijvoorbeeld gemaakt van kiwi en blauwbessen. Het resultaat zal een zuurder, verfrissend biertje zijn. Hopelijk, want het is een heel andere manier van werken.”, lacht Jorge. De brouwer experimenteerde ook al met andere, verrassende combinaties, zoals aardbei/veenbes en passievrucht/blauwbes.

Beroemde Baskwadder

In het proeflokaal krijgen we een Baskwadder voorgeschoteld. Zowel het bier als de naam hebben Kempense roots. Zoals eerder aangehaald, werd het bier warm onthaald op het jaarlijkse buurtfeest. Maar ook in lokale cafés wordt het schuimende goedje goed getapt.

“De naam heeft al veel deuren geopend. Een Baskwadder is op veel plaatsen bekend, met telkens een andere betekenis. Onze Baskwadder is een wezentje dat in de Herentalse bossen leeft en verzot is op het eten van prikkeldraad. Het werd gebruikt om kinderen voor donker thuis te krijgen.” Nu houdt het vooral volwassenen in het donker van huis, denken we gniffelend.

Maar het is ons vooral om de smaak te doen. De blonde, dubbele en tripelvariant geven voor ieder wat wils.

Primeur & Primeur

Jorge voelt zich als een vis in het water achter de toog van zijn proeflokaal. Hij opent de biertjes met zijn ring. “Die heb ik speciaal laten maken. Het is een plezante eyecatcher die letterlijk leven in de brouwerij brengt.”

De brouwer brouwt maar al te graag op aanvraag. Jorge stelt trots het jubileumbier van de Toeristentoren voor. “Ik kreeg de kans dit biertje te brouwen. Het is een vaste waarde die steeds waakt over het café van de Toeristentoren. Daarom doopten we het tot Torenwachter”, zegt Jorge met een knipoog.

De populariteit van de Baskwadderbrouwer bleef niet beperkt tot de Kempen. Zo mocht hij het bier van het Vlaams parlement brouwen: Halfrond. Net dat biertje vergaten we te proeven.

Dat is iets voor een volgende bezoek aan Jorge’s gezellige proeflokaal…

Brouwerij Leysen Baskwadder Ve Traiteur Winkel Brouwers129 Ve Traiteur Winkel Brouwers173

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93