Clementines & mandarijnen gooien hetzelfde gewicht in de strijd. Ze behoren tot dezelfde klasse, zelfs tot dezelfde familie!
Mandarijnen zijn één grote familie citrusvruchten van satsuma, clementines en hybriden.
Kandidaat nr.1: Mandarijn a.k.a. satsuma
Wat we vaak verkeerdelijk een mandarijntje noemen, is eigenlijk een satsuma: familielid van de mandarijnen.
Eigenschappen satsuma
Het sappige broertje van de clementine, zuur/zoet van smaak, licht geel/oranje van schil, met veel pit en kunstmatig gerijpt.
Wist je dat de satsuma het groentje is van beide vruchten?
Ze worden groen geplukt. De zonnige kleur krijgen ze pas na blootstelling in koude temperaturen. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast om ze lang vers te houden.
Kandidaat nr.2: Clementine
De clementine is het frisse blaadje van de twee. Ze worden vers van de boom geplukt en zijn daarom net iets duurder.
Eigenschappen clementine
Ze bewaren langer, zijn zoeter van smaak, zijn donkeroranje van schil, zijn rond(er) van vorm, pellen moeilijker, maar… Hebben weinig of geen pitten!
Oranje vitaminebom
Zowel satsuma’s als clementines zitten boordevol vitaminen en vezels. Ze hebben relatief weinig calorieën, dus eet gerust een mandarijntje of twee! Uiteraard zijn deze vruchten uitstekend als tussendoortje, maar ook in gerechten.
Waarin verwerk jij clementines of mandarijnen?