VE29
Verhaal

ROYAL BELGIAN CAVIAR

EEN HELE ‘HISTEURIE’

Royal Belgian Caviar is op z’n minst een Belgisch unicum te noemen. Kaviaar uit onze contreien behoort tot de wereldtop. Een uniek kweekproces, steurvoeding uit eigen huis en een uitstekende waterkwaliteit vormen de basis van het zwarte goud. Royal Belgian Caviar groeide intussen uit tot de lieveling van verscheidene topchefs.

Tags bij dit verhaal

Zwarte goud

Kaviaar is een delicatesse die wereldfaam geniet. In 2002 produceerde het Turnhoutse Royal Belgian Caviar zijn eerste potjes van het zwarte goud: niet-bevruchte, licht gezouten steureitjes. Daarvoor sleutelden ze tien jaar aan het productieproces. Ze kweekten verschillende steursoorten en legden een mooie broedstock aan.

Vandaag verkeren de steuren in topconditie door een uitstekende waterkwaliteit. Op het menu van de beenvis staat voeding op maat. Een uniek, stressvrij kweek- en oogstproces zorgt voor een prima gemoedstoestand van de dieren. Resultaat: 100% natuurlijke kaviaar op traditionele wijze verkregen.

Zorgvuldig gekweekte kwaliteit

Cédric Paquet, commercieel directeur van Royal Belgian Caviar, verwelkomt ons aan een gigantische replica van een steur. “Deze steur zwom écht in onze kwekerij rond.”, antwoordt Cédric op de verbaasde blikken. Royal Belgian Caviar controleert het ganse proces van larf tot kaviaar.

“De cyclus van kaviaar begint en eindigt in onze ‘catacomben’”, zegt Paquet.

In de kelders van het kaviaarbedrijf verblijven de larfj es en oogstrijpe dieren. De eerste twee ruimtes zijn pikdonker en warm. Paquet: “Steuren zijn enorm stressgevoelig. In de warme, duistere omgeving voelen de jonge vissen zich opperbest”. Eens rijp voor de oogst, verhuizen ze naar grotere bassins. Het koude water is perfect zuiver. Zo rijpen de eitjes mooi af en is de smaak perfect.

Het ganse proces maakt wildvangst overbodig.

Oogst

Bij Royal Belgian Caviar worden enkel niet-geovuleerde eitjes gebruikt. Van een steur kan je slechts één keer oogsten. “Er gaat echter niets verloren. Ook het vlees is een belangrijk exportproduct. Steurvlees is wit en heeft van textuur veel weg van vlees. Je kan het roken of bakken in de pan”, tipt Cédric. Zelfs het ovarium (vliesje dat de steurkuit bevat) wordt niet weggegooid maar belandt in Londen voor verwerking in high-end katten- en hondenvoer genaamd Catviar of Dogviar.

De steur wordt verdoofd en geslacht. Paquet: “De beenvis is gemaakt om veel eitjes te dragen. De bolle buik zit bomvol kaviaar”. Het zwarte goud wordt zorgvuldig uit de buik genomen, gezeefd en gespoeld. Daarna volgt de meting van tien eitjes. “We streven naar een diameter van 3mm. Bij deze grootte is het mondgevoel perfect.” De ongezouten eitjes hebben een aangename textuur en een nootachtige smaak.

Meesterlijke Malossol

Je mag de steureitjes pas kaviaar noemen, als ze gezouten zijn. Het zouten gebeurt met een poederachtige, pure zoutsoort. De kaviaar wordt steeds malossol gezouten. Dat betekent dat de eitjes licht gezouten zijn. Het zoutgehalte is 3,7%, afh ankelijk van het gewicht.

Deze handeling gebeurt steeds door de vaste kaviaarmeester op traditionele wijze. De uiteindelijke lekkernij wordt luchtdicht verpakt en gelabeld.
“De smaak ontwikkelt zich verder in de verpakking. Als je een potje opent, is het belangrijk om het direct te serveren. Lucht heeft een enorme invloed op de smaak”, geeft Cédric mee.

Het ganse proces van slachting tot verpakking, bedraagt 20 minuten. Zo wordt de kwaliteit, hygiëne en smaak gegarandeerd.

VE147 VE135 VE93

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93