Hopscheppers
Verhaal

HOPSCHEPPERS: "Schep eens wat hop!"

Twee smaakvrienden Tony de Pooter en Jos Saenen begonnen zo’n tien jaar geleden samen aan een wijncursus. Daar leerden ze vooral wijn appreciëren en smaken herkennen. Dat kwam goed van pas toen een nieuwe passie begon te kriebelen: bier brouwen.

Tags bij dit verhaal

De queeste naar een brouwketel werd ingezet. Zo’n installatie kost heel wat en dus… viel hun oog op een oude wasmachine. “Die kan toch uitstekend dienen als maïschketel?”, dachten de twee brouwers. Een oude wasmachine en twee ketels later, was de hobbybrouwerij geboren.

Proberen & proeven

Vandaag tellen De Hopscheppers zes leden. Tony’s zoon Glen en bevriende Kempense brouwers Danny, Peter en Mark vervoegden met plezier het brouwteam. Want met meerdere geoefende bierdrinkers, kom je tot kwaliteitsvollere bieren.

Jos ontvangt ons met veel plezier op de plek waar magie en plezier ontstaan: zijn garage. “Hier ontwikkelen we recepten. We komen geregeld samen en hebben het steeds over de hoofdzaak: bier!”

Hoe je op een recept komt? “Proberen en proeven. En nog meer proberen. En nog méér proeven. Recepten ontwikkelen, het is best een plezierige stiel apart”, lacht Jos.

De uiteindelijke hobbybrouwsels worden met de hand gebotteld en van een sticker voorzien. Bij brouwerij de Graal brouwt men de bieren. Daar gebeurt het bottelen en bestickeren machinaal.

Fier op eigen Bier

Over tot de orde van de dag: bier proeven. Jos schenkt met veel zwier een Hopschepper in. “Ge moet eens rieken”, zegt hij met zichtbare fierheid. “Het eerste aspect dat al zeker goed moet zitten, is de geur van het bier.”

Net als bij wijn, moet de geur uitnodigen tot een eerste slok. Die eerste slok is hoppig en fris.

Dat klinkt zaakvoerder Jef Van Eccelpoel als muziek in de oren. “Van een Hopschepper kan ik echt blijven drinken. Een lekker, fris bittertje maakt het geheel helemaal af.”

De brouwer beaamt met een teugje van het bier. Net op dat moment komt medestichter en brouwer Tony binnen. “Ah, jullie zitten al aan het bier?” Wat meteen opvalt, is het gepersonaliseerde hemd van Hopscheppers. “Speciaal voor de foto!”, zegt Tony fier. “En ik sta hier met een schotelvod aan”, panikeert Jos, terwijl hij wegsnelt om zijn hemd aan te trekken.

Ondertussen vertelt Tony over de herkomst van de naam Hopschepper. Het is een naam én een bier dat makkelijk over de tongen rolt, zoveel is duidelijk.

“Op een avond waren we ons brouwsel aan het testen. Toen iemand hop bij het brouwsel voegde, grapten we om nog wat ‘hop te scheppen’. Hopschepper was geboren.

Inspiratie Troef

De naam en het etiket van het bier zijn haast even belangrijk als de smaak. De donkere Imperial Kroezer bijvoorbeeld, is een samenvoeging van verschillende verhalen.

Imperial Russian Stout ontstond eind zeventiende eeuw. Tsaar Peter de Grote was meteen weg van deze bierstijl en verscheepte het onmiddellijk naar Rusland. De drinkgrage Russen prefereren een hoog alcoholgehalte. De overtocht gebeurde in een groot schip of Cruiser.

Imperial betekent letterlijk keizerlijk. Dat slaat op zowel de Tsaar als de Russische vorstin Catharina II die het goedje wel wist te smaken.

“Of dat is toch wat men vertelde: wie weet was het wel goede marketing.”, knipoogt Tony.

Aangezien Tony een grote Star Wars-fan is, stak hij er stiekem een deeltje van de film in. Een Imperial Cruiser is het ruimteschip van de keizerlijke troepen. Maar een kroes is ook een stenen bierpul, vandaar: ‘Kroezer’.

Een naam met, letterlijk, veel betekenis.

Bier op Aanvraag

Ondertussen wisselde Jos van hemd en vervoegt hij Tony voor de foto. Ze showen met veel bravoure hun bieren. Wat opvalt, is hun ruime gamma.

“We brouwen ook op aanvraag. Dan ontwikkelen we een bier naar smaak en stijl van de aanvrager”, zegt Jos. Zo creëerden de bierliefhebbers bijvoorbeeld Schalkse Tien, het jubileumbier van het Herentalse Cultuurcentrum ’t Schaliken.

Zo laten de Hopscheppers per ongeluk vallen dat ze aan een geheim project werken. “Daar mogen we nog niets over kwijt, behalve dat het binnenkort te proeven is!”, drukt Tony ons op het hart. Wij zijn alvast benieuwd. Want ze lieten, zelfs na enkele Hopscheppers, niets los…

Aanvulling:

Dat geheime project is inmiddels bekend! Ze brouwden samen met Scouts de Buecken Bast. Een heerlijk, fris biertje met iets meer power dan een 'gewone' pils. De opbrengst ervan gaat integraal naar het nieuwe scoutslokaal.

Ve Traiteur Winkel Brouwers177 Ve Traiteur Winkel Brouwers193 Ve Traiteur Winkel Brouwers188 Ve Traiteur Winkel Brouwers200 Ve Traiteur Winkel Brouwers228

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93