Cascina Veneria mag zich tot één van de grootste rijstbedrijven van Europa rekenen. Eigen waterbronnen en een ecologische manier van telen, dragen bij tot een torenhoge kwaliteit.
De soorten
Carnaroli
De koning van de risotto. De korrel is groter, langer en heeft een laag zetmeelgehalte. Door dat laatste, blijft de rijst steviger tijdens het koken. Ideaal voor een klassieke Italiaanse risotto.
Vialone Nano
Deze rijst is ronder dan de Carnaroli. De korreltjes bevatten veel zetmeel. Risotto bereid met deze soort, is romiger. Gebruik Vialone Nano voor een risotto all’onda. Een rijstgerecht dat romiger is of waarin vlees de hoofdrol speelt.
Prepar’isotto!
Begin bij het begin. Risotto is in principe een eenvoudig gerecht. Daarom moeten de ingrediënten er ‘boenk’ op zijn. Gebruik uitstekende rijst, groenten en uiteraard Parmezaanse kaas waarvan je begint te zingen. Verder komt een grote pan met een dikke bodem ook prima van pas.
1. SOFRITO
Stoof smaakmakers zoals look en ui in olijfolie.
2. TOSTATURA
Voeg de rijst toe en bak ‘m glazig.
3. SFUMATURA
Blussen met bouillon, witte of rode wijn. Hier geldt ook weer de wet van de kwaliteit. Dit is dé smaakmaker van jouw risotto.
4. BROLLO
Het garen van de risotto in kookvocht of bouillon. De meest gangbare manier is een beetje kookvocht, keer per keer, bij de rijst lepelen totdat het is opgeslorpt. Belangrijk is om constant te roeren én proeven.
5. MANTECATURA
Afwerken van de risotto met boter, zwarte peper en Parmezaanse kaas. Ook andere ingrediënten voeg je nu toe aan de rijstschotel. Elementen met een langere gaartijd, doe je tijdens de vorige stap erbij!
6. MANGIARE
Waar wacht je op? Dit Italiaans gerecht eet je direct na het serveren op.
Buon Appetito!