VE lr 3616
Verhaal

Straffe verhalen...

...Over een straffe vrouw

Zeventig jaar geleden legde de gepassioneerde Leontine Pelsmakers de grondbeginselen van Van Eccelpoel. Ze was een vrouw die eruit sprong, door haar persoonlijkheid en haar activiteit. Heinde en verre raakte ze bekend, maar ken je ook haar bijzonderheden?

Tags bij dit verhaal


Leontine opende een kruidenierszaak met een ziel, waarvan de wortels verder groeien dan Herentals. Ze opende haar winkeltje in 1948 en verkocht er o.a.‘exotische waren’. De rest is geschiedenis. Het zal je niet verbazen dat er veel wetenswaardigheden over Leontine te vertellen zijn. Enkele delen we alvast met jou.

Leontine hield haar winkel open van 7u ’s morgens tot na elven ’s avonds (‘tot wanneer de cinema uit was’). Ze speelde het klaar om haar winkel te runnen met in de woonplaats 3 kleine kinderen!

Ze maakte zelf roomijs met melk recht van de koe (haar ouders waren boeren) en een ‘speciaal’ poeder (van de firma Gumpert) dat ze via haar broer - die banketbakker was in Antwerpen - kreeg. Haar ijs was ‘kilometers in de omtrek’ bekend.

Leontine zat op een avond met een groot kaasmes een dronken man achterna die haar had lastig gevallen. Omdat ze dacht dat het een Engelsman was zei ze voor alle zekerheid : ‘I have a big knife!’

Ze vertelde dat haar eerste Engelse klant een dame was (‘allemaal chique, beleefde mensen die Engelsen !’) die een ‘cauliflower’ wilde. Zij gaf haar onmiddellijk een bloemkool ook al kende zij geen woord Engels. Haar naam was gemaakt en alle vrouwen van de Engelse militairen werden klant ‘want ik kon Engels !’ Ze kreeg van haar Engelse klanten de naam ‘Mrs Winkle’ (naar een figuur van Charles Dickens).

Ze stond uren na mekaar in de winkel. Ene mevrouw Huysmans liet altijd iedereen voorgaan om maar te kunnen blijven babbelen. Leontine zag op den duur blauw van de kou!

Ze schold de schulden kwijt van menige huismoeder die het niet al te breed had en gaf er nog een brood bovenop.

Ze bezorgde de ingenieurs van '’t fabriek van Olen’ champagne ook al vroegen die daarom in het midden van de nacht. Alleen bij Leontine konden zij daarvoor terecht.

Ze schilde 100 kg aardappelen binnen het uur en pelde eieren aan 200 per uur!

Een vrouw om te bewonderen!

Dsc 0240 Leontine 2

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93