Ve Leveranciers173
Verhaal

Struise Brouwers

M'as-tu-bu?

In het schooltje van de Struise Brouwers is er voor brave bieren geen plaats. Ontdek hun specialiteit van de dag: speciaalbieren vol power, gebrouwen op een ecovriendelijke manier.

Tags bij dit verhaal

Het landelijk Oostvleteren in West-Vlaanderen heeft naast glooiende weilanden, ook een schooltje in het dorp. Met brouwer Urbain als directeur. In het schooltje van de Struise Brouwers is er voor brave bieren geen plaats. Specialiteit van de dag: speciaalbieren vol power, gebrouwen op een ecovriendelijke manier.

Urbain, Struise Brouwer van dienst, is al jaren een bevriende brouwer van Van Eccelpoel. De Struise Brouwers kochten enkele jaren geleden een school op om straffe bieren te fabriceren. Op de speelplaats van de school, staan verschillende barrels waar bieren op rusten. Het proces voor de rust, legt Urbain in de brouwzaal uit.

Urbain Coutteau is één van de stichters van Struise Brouwers. Samen met Carlo Grootaert, Peter Braem en Philippe Driessens richtte hij dit biergezelschap op dat al meermaals in de prijzen viel. Hun Pannepot en Black Albert zijn begrippen in de zythologie. De creaties van Struise Brouwers reizen de wereld rond. Dat is vrij opmerkelijk want ze brouwen in een brouwzaaltje van slechts vijftig vierkante meter.

Een kleine, maar efficiënte brouwzaal. “Wij brouwen hier zo’n drieduizend liter per dag.”, zegt Urbain. De brouwers brouwen al vijf weken aan een stuk. Per jaar maken ze tot 150 000 liter bier. “Ik heb hier maar even gekuist voor de foto. Tijdens het proces hebben we 14 ton mout verbruikt, dan kan er wel eens een laagje stof ontstaan”, grijnst Urbain.

Groen Bier

Op de moutzolder lopen verschillende buizen. Bijna iedere buis op zolder heeft een ecologische functie. Zo vangt men bijvoorbeeld de rookgassen van de kookketels op om hun water te verwarmen.

Ook het afvalwater wordt gefilterd tot Struise Brouwers’ water. “Echt fusion water”, zegt Urbain. “We zuiveren het water en voegen er mineralen aan toe. Eigenlijk is dat pure gastronomie: je haalt alles uit elkaar en brengt het harmonisch terug bij elkaar.” Van de drab van het bier wordt brood gemaakt of dient als maaltje voor de koeien.

De volgende stap is een verticale windmolen: zo wordt bierbrouwen een groene bedoening.


Straffe Kost

De Struise Brouwers staan vooral bekend om hun straffe bieren. “Weinig brouwers durven het aan om bieren van meer dan 10% alcoholgehalte te maken. “Dat is arbeidsintensiever en er kan zoveel misgaan. Uiteraard willen wij ons daar wél aan wagen. Onze Black Damnation reeks heeft bijvoorbeeld een alcoholpercentage van 13%.”

Sommige bieren rusten op houten barrels. De vaten, waar eerst verschillende sterke dranken op hebben gelegen, geven de bieren een typische smaak. De barrels komen uit zowat gans Europa en vertoeven gevuld in een gloednieuwe barrel room. Het enige nadeel aan een vat is dat je het niet zomaar kan verhuizen…

“Bij de aankoop van de nieuwe loods, moesten we elk vat leegtrekken en vullen. En je moet elk vat proeven… Heel vermoeiend!”, lacht Urbain.

Matubu

Naast bier brouwen, branden de Brouwers ook hun eigen koffie. Ze gebruiken namelijk koffie in hun stout Black Albert. Om een constante kwaliteit van de koffiebonen te garanderen, installeerden ze een, alweer, ecologische koffiebrander.

“We experimenteerden met het brandproces. Zo gingen we kijken naar de perfecte city roast: Belgen drinken bijvoorbeeld op een andere manier koffie dan Italianen.”, zegt Urbain. Nadat de brouwers de perfecte roast hadden gevonden, kan je naast een lekker biertje, ook van een smaakvolle koffie genieten!

“De naam van de koffie kan je op drie manieren interpreteren. Matubu is bijvoorbeeld een dorp in Tanzania, maar ook een geitenzak met water in. Nog een manier van interpreteren, is op z’n Frans. M’as-tu bû: heb je mij gedronken?”, zegt Urbain.

Dat laatste kan je over elk biertje of koffie denken van Struise Brouwers. Elk met z’n eigen forse karakter. Wedden dat er eentje jouw hart steelt?

Ve Leveranciers260 Ve Leveranciers276 Ve Leveranciers201 Ve Leveranciers238

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93