Rijst 1
Verhaal

Van rijstkorrel naar Wok & Roll

Van rijstplant naar pan met rijst: Een wok & rollercoaster!

Tags bij dit verhaal

Snel, gemakkelijk en gezond aan tafel? Staak je zoektocht. Wij weten wat je nodig hebt! Een grote wokpan, onze huisbereide kippenwok en duizenden rijstkorrels.

Je leest het goed, dui-zen-den rijstkorrels. Zo bevat 1 kilogram rijst 50.000 korrels(!).

Het verhaal van de rijstbouw is echter niet zo snel gebracht. In traditionele landen komt er veel handwerk bij kijken. We nemen je mee in de, best wel natte, wok & rollercoaster van rijst.

Van zaad naar gezaaid

De rit start bij de selectie van de beste zaadjes. Ze worden in zout water gegooid om de lege van de volle zaden te onderscheiden. Wat bovendrijft, is niet bruikbaar.

Enkel de beste grond is goed genoeg voor de zaadjes. De laatste oogst is nog maar net gewonnen of het land wordt al opnieuw voorbereid. Onkruid wordt verwijderd. De bodem krijgt voeding van verpulverde rijstplantjes.

In het voorjaar, een maand voor het zaaien, worden alle oneffenheden met de grond gelijkgemaakt. De rijstbodem wordt door waterbuffels egaal getrokken zodat het water overal even hoog staat.

In de gladgestreken grond worden geulen gemaakt. Hier worden de zaadjes, vaak nog manueel (!), gepland. Het veld wordt ondergedompeld in water en omringd door dammen.

Van rijstplant naar rijstmolen

Een week na het zaaien steken de rijstplantjes hun kopje al boven water. Zo’n rijstplant is onverschrokken en hol. De plant groeit, sneller dan het onkruid, tot wel 1 meter hoog. De stengel is hol zodat er lucht tot bij de wortels kan. Aan de top vind je een pluim met 20 tot 30 rijstkorrels.

Enkele maanden na het zaaien laat de boer het land leeglopen. De rijstplanten bruinen nog even in de zon en zijn oogstklaar. De rijstplanten worden aan elkaar gebonden en eens goed dooreengeschud zodat de zaden eruit vallen.

Van kaf naar koren

In de rijstmolen scheidt men het kaf van het koren. De korrel wordt ontdaan van zijn oneetbare schil (het kaf). Het is klaar voor een Lien Ying builtje of wordt eerst nog ontdaan van z’n jasje..

De rijstkorrels worden door slijpstenen gehaald om ze te ontvliezen. Van het vliesje wordt rijstwhiskey gemaakt.


Lekker als digestief na jouw wok(ster) van een éénpans gerecht!

Rijst 2 Rijst 3 Rijst

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93