Olijfolie
Verhaal

Word olijfsommelier!

Olijfolie proeven

De smaak van olijfolie ontdek je door te walsen, te proeven en vooral te genieten. Je leest het goed, de handelingen van een sommelier!

Tags bij dit verhaal

Olijfolie proeven heeft veel weg van een wijntje degusteren. Het is een beleving waarbij je beroep doet op je zintuigen.

RUIKEN: Verwarm een glaasje gevuld met olijfolie in je handpalm en wals het lichtjes. Door je lichaamswarmte komen de aroma’s vrij. Dit gaat van peperig, pittig tot bijna geurloos.

PROEVEN: Proef puur! Laat een slok olijfolie walsen in je mond, zuig wat lucht aan. Je zal diverse smaken onderscheiden. Hoe jonger de vrucht waarmee de olijfolie wordt gemaakt, hoe bitterder de slok. Rijpere vruchten geven een meer notige, boterachtige smaak. Ze maken de olijfolie zoeter. Sommige olijfoliesmaken doen je denken aan pas gemaaid gras of een frisse appel. Zij zijn meer fruitig.

Soms vertonen olijfolies defecten. Ze kunnen een wat ranzige-, metaalachtige- of muffe smaak niet verschuilen. Uiteraard gaat het hier niet om kwaliteitsvolle olijfolies.

ZIEN: Het oog wil ook wat, maar je moet het niet altijd laten spreken. Olijfolie verschiet van kleur onder invloed van leeftijd en licht. Laat het je niet weerhouden van deze olijfolie te genieten. Er gaat niets aan smaak verloren!

GENIET: Goede olijfolie is breed inzetbaar. Wist je dat we er onze befaamde beschuiten mee maken? Probeer zeker ook eens een pasta bianca: pasta met olijfolie van Montebrione (eigen import), knoflook en parmezaan. Om duimen en vingers bij af te likken!

Kortom: Wat hebben we vandaag geleerd?

Koop nooit olijfolie zonder die te proeven! Bij Van Eccelpoel heb je daar alle mogelijkheden toe.

Olijfolie proeven

ADVIES OP MAAT NODIG?

Onze specialisten staan voor je klaar.

Contacteer ons! »
Maak afspraak T +32 (0)14 21 26 93