Artisanale cider – een waaier van appels
Roger Groult produceert al 5 generaties lang calvados en ciders. In hartje Normandië bezit de familie Groult meer dan 24 hectare boomgaarden gevuld met verschillende appelsoorten. Van zuur, bitter tot zoet. De laatste generatie sleutelt al enige tijd aan gourmet ciders, met resultaat.
De verschillende appels spelen elk hun specifieke rol in de cider. Ze zorgen voor typische smaken. Antoinette-appels geven bijvoorbeeld een bittere toets, Bedan een zoete en Petit Jaune brengt een lekker zuurtje in cider. De appels worden gemalen, of het met terminologie bij te staan, gescrat. De pulp, of pommage, fermenteert op vaten tussen temperaturen van 4 tot 16°C.
Dat vergisten neemt een hele tijd in beslag. De familie Groult werkt nog steeds op artisanale wijze: natuurlijk gefermenteerd, geen filtering en gemaakt à la façon Champegnoise. Zoals champagne, dus.
Men vergelijkt cider wel eens met bier, maar eigenlijk lijken het productieproces en de smaken meer op die van wijn.
Cider serveren? Een koud kunstje!
Hoe je net cider serveert, leggen we je graag uit. Gewoon een breed glas vullen met ijs en cider bijvoegen met een klotsende beweging. Door de speling met zuurstof komen de verschillende smaken vrij. Cider is op z’n best als ie op en top fris is. Overdrijf dus gerust met ijs!
Cider is een uitstekende compagnon bij verschillende gerechten. Zo schittert hij als aperitief, bij varkensvlees, kaas en verschillende desserts.